Připraveni na Vaše daňové přiznání, zavolejte nám +420 608 958 234

Na co si dát pozor při výběru účetní firmy

Než se vrhnete do hledání účetní firmy, ujasněte si, co vlastně potřebujete a očekáváte. Jestli chcete vést daňovou evidenci, účetnictví, zpracovat DPH nebo zpracovat přiznání k dani z příjmů.

Než si s účetní firmou plácnete, domluvte se na ceně. Některé účetní firmy účtují své služby paušálně, jiné třeba za každou zaúčtovatelnou položku nebo provedený úkon. Tohle byste měli předem vědět.

Domluvte si termíny pro předávání účetních dokladů a dat. Zároveň si spolupráci s účetní firmou ošetřete smluvně. S kvalitní účetní firmou to nebude problém.

Prověřte si, za co účetní firmě platíte

Cena se mnohdy odvíjí od počtu zpracovaných dokumentů a někdy také od toho, zda používáte svůj software nebo jaký používá účetní firma. V ceně mohou (a nemusí) být další služby, jako je třeba napojení na banku.

Věnujte tomu při výběru účetní firmy pozornost a nedívejte se slepě pouze na porovnání cen. Dodatečné náklady vás pak můžou nemile překvapit…

1. Dobrá účetní firma řekne, jaké doklady potřebuje

Kvalitní externí účetní firma přesně ví, co od vás potřebuje. Řekne si o všechny doklady, účty a další dokumenty týkající se společnosti. Tahle drobnost vám napoví, že účetní firma bere svou práci zodpovědně.

2. Účetní firma používá rozšířený software

Výhodnější pro vás bude, když účetní firma využívá obecně známý a rozšířený software. Představte si, že se spoléháte na software, který si účetní firma sama vyvíjí – pokud se rozhodnete od firmy odejít, bude problém s daty, která potřebujete předat další účetní firmě.

Pokud účetní firma pracuje s rozšířeným software, můžete si s sebou jednoduše vzít data a předat jiné firmě. Případně je možné si software snadno koupit a účtovat ve vlastní firmě.

3. Účetní firma, která pracuje v cloudu

Žijeme ve 21. století a kvalitní účetní firma by se měla podle toho chovat. Už jsou pryč doby, kdy jste firmě předávaly tašky plné faktur a jiných dokladů. Proto je velkou výhodou a nutností zpracovávání dat na dálku.

Možnost elektronického předávání dat je důležitá pro rychlost, pohodlí a také pro snadný přístup k dokumentům. Díky tomu můžete vidět stav účetnictví v průběhu roku, dostávat pravidelné reporty a mít zkrátka stále přehled.

4. Kvalitní účetní firma se nelekne rekonstrukce účetnictví

Celkem běžně se stává, že vám služby účetní firmy přestanou vyhovovat. Rozhodnete se, že změníte dodavatele. Jenže ne každá účetní firma chce a je schopná v průběhu roku převzít vaše účetnictví.

Rekonstrukce účetnictví není zrovna jednoduché, ale profesionální účetní firma si s tím dokáže poradit.

Svěřte své účetnictví SpolehlivaUcetni.cz

Postaráme se o vaše účetnictví i mzdovou agendu. Nechte nám zde své číslo a my se vám v pracovní době od 8:00 do 17:00 ozveme zpět do 15 minut.

5. Reálné reference spokojených klientů

Účetních firem existují stovky. Možná, že na první dobrou natrefíte na kvalitní služby. Jenže na trhu se pohybuje také řada účetních firem, které jsou nespolehlivé. Naslibují hory doly, ale v praxi je spolupráce spíše zátěží.

Všímejte si zkušeností ostatních. Podívejte se na web účetní firmy, zeptejte se známých. Nebo si prověřte reference na Googlu či Seznamu.

6. Profesionální účetní firma si ví se vším rady

Když plánujete svěřit své účetnictví externí firmě, očekáváte odbornost a profesionalitu. Jak je ale poznat, když se v účetnictví sami nevyznáte?

Stačí si promluvit s účetním z firmy a trochu se vyptávat. Odbornost poznáte tak, že se účetní nevykrucuje, dokáže odpovědět na položené dotazy. Velkým benefitem dobré účetní firmy je, když umí poradit, předvídat a navrhovat další zlepšení.

7. S účetní firmou byste si měli rozumět

Účetní firma stojí na lidech. V ideálním případě komunikujete s jednou účetní, která vás má na starosti. Je velmi důležité, abyste rozuměli všem odpovědím a aby také druhá strana rozuměla vašemu podnikání.

Pokud to tak není, buďte na pozoru. Pokud vám účetní nedokáže problematiku správně vysvětlit, může to znamenat, že jí sám/sama nerozumí. S účetní firmou byste měli fungovat jako partneři.

8. Dobrá účetní firma reaguje na růst podnikání

Vašemu podnikání se daří a máte ke zpracování víc a víc dokladů. Pokud si účetní firma spolupráce váží, jde s vámi dál. Určitě nepotřebujete slyšet, že firma nestíhá a že nepředpokládala, že bude muset zpracovávat tolik papírů navíc.

Představte si situaci, že se vám opravdu daří a potřebujete se ještě víc zaměřit na svůj byznys. Vůbec nemáte čas ani myšlenky na to, abyste hledali novou účetní firmu. Prověřte si předem, jaké kapacity vám účetní firma může nabídnout. Pak bude spolupráce absolutně bez starostí.

9. Pojištění odpovědnosti velkou výhodou

Účetní firmy mají obvykle uzavřené pojištění profesní odpovědnosti. Chrání tím tak sebe, ale také vás jako klienty. Pokud tedy sjednáváte s účetní firmou smlouvu o vedení účetnictví, je dobré se informovat, zda má váš možný obchodní partner pojistku uzavřenou.

Snížíte riziko neproplacení náhrady případné škody účetní firmou. I když je každý účetní profesionál, chybičku může udělat každý.

Máte k tomuto tématu dotaz?

Vyplňte formulář nebo nám rovnou zavolejte +420 608 958 234

Jméno*

*povinný údaj

Telefon*

*povinný údaj

Vaše poptávka

E-mail*

nesprávný formát
O Autorovi

Další podobné články

Pomáháme neziskovým organizacím začít Neziskovky
13.10.2023

Tvoříme #ČESKObudoucnosti

Celý článek
vše, co potřebujete vědět o daňovém přiznání OSVČ
10.2.2022

Jak na daňové přiznání v roce 2022? Vše, co potřebujete vědět

Celý článek
Kdy vedení účetnictví svěřit externí firmě? OSVČ
25.11.2023

Vedení účetnictví. Kdo je povinen a kdy se vyplatí najmout externí účetní?

Celý článek

Mohlo by vás ještě zajímat