Připraveni na Vaše daňové přiznání, zavolejte nám +420 608 958 234

14.2.2023

Kdy se vyplatí paušální výdaje a kdy skutečné?

Užitečné informace o paušálních výdajích

Proč byly zavedeny paušální výdaje

Možnost využívat paušální výdaje byla zavedena z toho důvodu, aby drobným živnostníkům usnadnila život při podnikání. Paušální výdaje pro vás znamenají minimální administrativní zatížení, zejména při stanovení základu daně a zpracování daňového přiznání.

Pokud nejste plátci DPH, nemusíte evidovat výdaje, ani svůj majetek. Díky paušálním výdajům tak nepotřebujete znát nějak důkladně účetnictví. Ani není nutné pořizovat speciální účetní software. Když to úplně zjednodušíme, stačí vám pouze vystavovat faktury a evidovat je.

Co jsou to paušální výdaje podle zákona

Jestliže podnikáte jako osoba samostatně výdělečně činná, řešíte, jak uplatnit výdaje z podnikání. Máte dvě možnosti. Buď můžete vést běžnou evidenci, ve které od příjmů odečítáte skutečné výdaje. Druhou možností je uplatnění tzv. paušálních výdajů, neboli “výdajů procentem”.

Výši paušálních výdajů popisuje § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů. Závisí na druhu podnikání. Paušální výdaje činí:

  • 80 % z příjmů ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství a z příjmů z živnostenského podnikání řemeslného; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 800 000 Kč.

  • 60 % z příjmů ze živnostenského podnikání; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 600 000 Kč.

  • 40 % z jiných příjmů ze samostatné činnosti; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 400 000 Kč.

  • 30 % z příjmů z nájmu majetku zařazeného v obchodním majetku; nejvýše lze však uplatnit výdaje do částky 300 000 Kč.

Výše uvedené limity paušálních výdajů se dotýkají jen výdajů. Pokud máte jako podnikatelé příjmy vyšší než 1 milion Kč, i tak můžete uplatňovat paušální výdaje. Je nutné upozornit na to, že u vyšších příjmů pak budou výdaje nejvýše u uvedených absolutních částek.

Paušální výdaje může používat také podnikatel, který je plátcem DPH nebo má zaměstnance.

Zdroj informací: § 7 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů

Pozor při uplatňování paušálních výdajů u různých typů podnikání

Často se stává, že podnikatelé kombinují různé typy podnikání. Pak je problém určit sazbu paušálních výdajů. Pokud například pojišťovací poradce zároveň poskytuje ubytovací služby, spadá pod “dva různé paušály”. Proto musí příjmy vhodně rozlišovat podle příslušného paušálu.

V paušálních výdajích jsou zahrnuté veškeré výdaje…

V praxi to znamená, že jsou příjmy počítány do základu daně v hrubé výši. Pokud například dostáváte odměnu za služby, od které je odečtena provize, jako příjem počítáte částku před ponížením o provizi.

Rozlišení paušálních výdajů podle druhu podnikání

Chcete jednoduše zjistit, do jakého typu paušálních výdajů spadá vaše podnikání? Uvádíme rozdělení podle konkrétních oborů:

Paušální výdaje 80 % – zemědělská výroba, lesní a vodní hospodářství, řemeslné živnosti

Zahrnuje například tato povolání – rolník, rybář, řezník, pekař, zámečník, zedník, instalatér, hospodský, kadeřník.

Tady najdete kompletní výpis živností

Paušální výdaje 60 % – volná živnost a ostatní živnosti

Zahrnuje například tato povolání – optik, zprostředkovatel úvěrů, účetní, masér, chovatel zvířat, lektor, finanční poradce, poskytovatel ubytování.

Pozn.: Jde o všechny podnikatele s živnostenským oprávněním, jejichž živnost není uvedena v příloze číslo 1 živnostenského zákona.

Paušální výdaje 40 % – svobodná podnikání a příjmy z autorských práv

Paušální výdaje v tomto režimu jsou určené pro svobodná povolání, příjmy z autorských práv a podnikání podle zvláštních předpisů. Spadají sem – advokáti, lékaři, notáři, architekti, pojišťovací poradci a umělci.

Paušální výdaje 30 % – pronájmy

Do této kategorie spadají pronájmy bytů, domů, pozemků, nebytových prostor nebo pravidelný pronájem movitých věcí jako jsou automobily nebo stroje.

Komu se paušální výdaje vyplatí

Paušální výdaje jsou velmi výhodné pro podnikatele, kteří nemají žádné reálné výdaje. Jde například o OSVČ, kde je podíl duševní práce vysoký. Jde například o marketéry, notáře nebo umělce.

Tito podnikatelé ke svému podnikání nepotřebují téměř žádný hmotný majetek, a proto se ho vyplatí “vytvořit paušálně”.

Další výhodou uplatnění paušálních výdajů jsou nízké nároky na zpracování agendy. Jako podnikatelé nemusíte shromažďovat faktury za výdaje, jako je například nákup počítače nebo software. Jedinou zásadní povinností je evidovat vystavené faktury.

Příklad uplatnění paušálních výdajů

Živnostník Petr má volnou živnost a jako OSVČ si v roce 2021 vydělal 420 000 Kč. Jeho výdaje byly minimální, a proto se rozhodl uplatnit paušální daň ve výši 60 %. Jeho výdaje tak činí 252 000 Kč. Jeho základ daně je tedy 420 000 Kč – 252 000 Kč, tedy 168 000 Kč. Z této částky se po odečtení slev na dani vypočítá daň z příjmu.

Pokud by Petr vydělal stejnou částku, měl reálné výdaje například 120 000 Kč a chtěl uplatnit skutečné výdaje, základ daně by byl 300 000 Kč. Je zřejmé, že by zaplatil mnohem vyšší daň z příjmu, než kdyby uplatnil paušální výdaje.

Kdy jsou výhodnější skutečné výdaje

Lze si poměrně jednoduše spočítat, kdy je lepší dát před paušálními výdaji přednost skutečným. Hodí se především pro podnikatele, jejichž celkové výdaje tvoří výrazně vyšší částku než paušální výdaje.

Další skupinou, které se vyplatí uplatnění skutečných výdajů, jsou živnostníci s vysokými příjmy, jež potřebují co nejúčinněji snížit.

Potřebujete více informací, ozvěte se nám

Máte k tomuto tématu dotaz?

Vyplňte formulář nebo nám rovnou zavolejte +420 608 958 234

Jméno*

*povinný údaj

Telefon*

*povinný údaj

Vaše poptávka

E-mail*

nesprávný formát
Daniel Suchánek
O Autorovi

Daniel Suchánek

Další podobné články

Pomáháme neziskovým organizacím začít Neziskovky
13.10.2023

Tvoříme #ČESKObudoucnosti

Celý článek
vše, co potřebujete vědět o daňovém přiznání OSVČ
10.2.2022

Jak na daňové přiznání v roce 2022? Vše, co potřebujete vědět

Celý článek
Kdy vedení účetnictví svěřit externí firmě? OSVČ
25.11.2023

Vedení účetnictví. Kdo je povinen a kdy se vyplatí najmout externí účetní?

Celý článek

Mohlo by vás ještě zajímat